LeOrganic

Twój pierwszy krok do lepszego życia!

Dojrzała dynia

Co zrobić z dyni – 10 porad

Teraz, gdy nadeszło i minęło kolejne Halloween, co zrobisz z tymi wszystkimi rzeźbionymi lampionami z dyni i świątecznymi dekoracjami? Wydałeś już gotówkę, miłość i pracę dla swojej dyni, więc nie ma powodu, aby ją wyrzucać, gdy obfituje w kreatywne zastosowania.

Ponieważ dynia jest smaczna, wiele z tych wskazówek dotyczy jedzenia. Należy jednak pamiętać, że te aplikacje spożywcze najlepiej nadają się do nierzeźbionych dyń. Gdy dynia została wyrzeźbiona i siedziała przez ponad 24 godziny, jej jedzenie może być niebezpieczne.

Ale nie rozpaczaj, drogi miłośniku dyni. Oto kilka wskazówek dotyczących korzystania z dyni, w tym niektóre z przerażających rzeźb.

1. Ubij purée z dyni


Przecier z dyni jest najważniejszym zastosowaniem dla mięsistych wnętrz Twojej dyni i jest bardzo łatwy do wykonania. Zacznij od przecięcia dyni w połowie. Wyjmij nasiona i wnętrzności i odłóż je na później.

Umieść dynię w naczyniu do pieczenia z około filiżanką wody i piecz przez około 90 minut lub do momentu, aż miąższ będzie miękki. Następnie po prostu wyjmij mięso i przetrzyj je w robocie kuchennym.

Po przygotowaniu purée z dyni będzie ono gotowe do użycia we wszystkich Twoich ulubionych przepisach z dyni, od ciast po naleśniki i zupy. Wszelkie dodatki można przechowywać w zamrażarce przez kilka miesięcy, co oznacza, że ​​możesz porzucić całą dynię z puszki, gdy nadejdzie Święto Dziękczynienia.

2. Zrób sadzarkę do dyni


To świetne zastosowanie dla rzeźbionej lub nieobrobionej dyni. Udaj się do lokalnego żłobka, zbierz kilka roczników i użyj swojej dyni jako sadzarki! Będzie to świąteczna dekoracja przez kilka dni, a potem całość możesz posadzić bezpośrednio na podwórku. Dynia w naturalny sposób kompostuje i zapewnia nawóz dla twoich roślin.

Jeśli twoja dynia nie jest rzeźbiona, odetnij górę i usuń nasiona, wnętrzności i miąższ od wewnątrz. Odłóż je na bok i zachowaj na później (jeśli masz rzeźbioną dynię, pomiń ten krok). Po prostu wrzuć do dyni trochę ziemi doniczkowej, aż będzie wypełniona w około jednej trzeciej. Być może będziesz musiał zrobić dodatkowe opakowanie, aby gleba nie wypadła z twarzy twojej latarni. Umieść roślinę w dyni i wypełnij ją większą ilością ziemi doniczkowej.

Możesz wykopać mały dołek i od razu posadzić całość lub zostawić na ganku na kilka dni do dekoracji. W zależności od tego, gdzie nazywasz dom, sadzenie może być trochę chłodne. Ale jeśli nie widziałeś swojego pierwszego mrozu, daj temu wir.

3. Wykorzystaj środek dyni


Środek dyni to żylaste kawałki otaczające pestki dyni i mogą być jedną z najtrudniejszych w użyciu części. Sugerujemy użycie tych dziwnych wnętrzności do zrobienia wywaru z dyni.

Oddziel nasiona od wnętrzności i odłóż je na później na smaczną przekąskę. Umieść jelita w garnku wypełnionym wodą i zagotuj. Możesz dodać inne niechciane kawałki warzyw, takie jak szczyty selera lub marchewki, aby dodać więcej smaku. Gotować około 30 minut, aż woda zacznie zmieniać kolor. Odcedź bulion, zachowując bulion i odłóż wnętrzności i kawałki warzyw na bok do kompostowania.

Wywar z dyni doskonale nadaje się do dodawania smaku zupom lub zapiekankom, a wszelkie dodatki można zamrozić do późniejszego wykorzystania.

Dynia to nie coś dla Ciebie? Spróbuj jednego z 3 łatwych przepisów z cukinii!

4. Zdobądź ładną dynię


Dynie są bogate w cynk i witaminy A, C i E, co sprawia, że ​​przecier z dyni jest zdrowy dla organizmu, jeśli jest spożywany i zdrowy w stosowaniu na skórę. Dlatego jednym z najpiękniejszych zastosowań dyni jest samodzielna maska ​​na twarz .

Zacznij od około pięciu łyżeczek purée z dyni, dodaj trzy łyżeczki brązowego cukru – który naturalnie złuszcza skórę – i odrobinę mleka.

Wymieszaj wszystko razem i nałóż na twarz okrężnymi ruchami, omijając okolice oczu. Zrelaksuj się do 20 minut i pozwól, aby cała ta dyniowa dobroć przeniknęła do Twojej skóry. Bonus: pachnie pysznie!

5. Stwórz klasyczne danie z pestkami dyni


Prażone pestki dyni są smacznym faworytem na jesień i w listopadzie można je wykorzystać na wiele sposobów. Po oddzieleniu nasion od wnętrzności i dokładnym opłukaniu, ułóż je w jednej warstwie na natłuszczonej blasze do pieczenia. Wymieszaj, aby posmarować je olejem.

Stąd możesz udać się prawie wszędzie ze swoimi pestkami dyni. Dodaj trochę soli do klasycznych prażonych pestek dyni lub trochę brązowego cukru i cynamonu, aby uzyskać słodszy smakołyk. Prażone pestki dyni stanowią również smaczną i chrupiącą warstwę zewnętrzną dla kandyzowanych jabłek i świetnie pasują do ciastek czekoladowych i innych wypieków. Ale jeśli Halloween zostawiło cię z cukrową katastrofą, twoje prażone pestki dyni będą również pysznym dodatkiem do sałatek.

6. Nakarm dziką przyrodę


W zależności od tego, gdzie mieszkasz, wyrzucona dynia może być smaczną przekąską dla futrzastego lub pierzastego sąsiada. Stare latarnie z dyni to doskonały pokarm dla jeleni, a wszelkie pestki dyni, których nie chcesz dla siebie upiec, będą pyszną ucztą dla ptaków.

Potnij starego dobrego Jacka na czwarte i umieść kawałki na swoim podwórku, z dala od domu. Wkrótce zauważysz, jak wyglądająca Bambi zajada smaczną popołudniową przekąskę. Umieść niechciane pestki dyni w swoim karmniku lub wybranym pojemniku i obserwuj ptaki podczas porannej kawy.

7. Zrób poczęstunek po Halloween


Cukierek albo psikus opuścił budynek, ale cukierki nie muszą. Cukierki dyniowe to meksykańska tradycja, ale kiedy odkryjesz, jakie są smaczne, prawdopodobnie sprawisz, że będzie to jeden z twoich.

Zacznij od całej dyni i przekrój ją na pół. Po usunięciu wnętrzności i nasion pokrój dynię na mniejsze kawałki i ostrożnie usuń skórkę ostrym obierakiem do warzyw.

Po usunięciu skóry pokrój dynię na kawałki wielkości kęsa i umieść je w rondlu. Dodaj tyle wody, aby je przykryć, przykryj garnek i zagotuj.

Gdy dynia zacznie mięknąć, dodaj jedną filiżankę brązowego cukru i pożądane przyprawy. Proponujemy trochę cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej i goździków. Przykryj pokrywką i gotuj dalej, aż cukier utworzy syrop.

Pozostaw cukierki na noc w syropie, aby nasiąkły słodkim smakiem, a następnie umieść na ruszcie do wyschnięcia. W razie potrzeby posyp dodatkowym cukrem.

8. Wymieszaj koktajl dyniowy


Dzięki stale poszerzającej się ofercie wódek smakowych na rynku, możesz zrobić smaczny koktajl z niemal wszystkiego – nawet z dyni Halloween. Aby uzyskać smaczny koktajl, napełnij shaker lodem i dodaj łyżkę purée z dyni i dwie uncje wybranej wódki smakowej. Proponujemy wanilię, cynamon lub imbir. Dodaj odrobinę soku z limonki i odrobinę miodu. Wstrząśnij i przelej do szklanki na świeżym lodzie.

Podczas gdy lubisz swój dorosły napój deserowy, możesz użyć trochę tego purée z dyni w smacznym koktajlu mlecznym dla dzieci. Połącz dwie gałki lodów waniliowych, pół szklanki mleka, trzy łyżki purée z dyni i łyżeczkę cynamonu w blenderze. Smakuje tak bardzo jak ciasto dyniowe w szklance, że możesz nawet ukraść trochę dla siebie.

9. Kolację urozmaicić miskami z dyni


Zamiast uderzać w kosz na śmieci, te muszle dyni mogą uderzać o stół w jadalni i zaimponować gościom. Przekształcenie skorupek dyni w świąteczne miski do serwowania jest łatwe.

Po prostu umieść wydrążoną dynię na blasze wyłożonej folią aluminiową. Posmaruj wnętrze i wierzch niewielką ilością oleju roślinnego i dopraw do smaku. Piec w temperaturze 350 stopni przez 35 minut, a te maluchy są gotowe do podania ulubionych zup lub dipów. Będą świetnymi początkami rozmów i możesz je wrzucić do stosu kompostu po skończonej kolacji.

10. Zjedz masło dyniowe do śniadania


Masła owocowe to wyśmienity dodatek do jesiennego śniadania, a masło dyniowe jest jednym z najłatwiejszych do wykonania. Po prostu umieść dwie filiżanki purée z dyni w rondelku z filiżanką brązowego cukru i filiżanką wody lub cydru jabłkowego. Stamtąd możesz dodać dowolne wybrane przyprawy. Proponujemy znane przyprawy do ciasta dyniowego, takie jak cynamon, gałka muszkatołowa, goździki i imbir, a także szczyptę soli.

Wymieszaj wszystkie składniki i zagotuj. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez około 25 minut. Gdy masło dyniowe ostygnie, przechowuj je w szklanym słoiku w lodówce i używaj na śniadanie na tostach lub ciastkach. Świetnie nadaje się również do naleśników i płatków owsianych.