LeOrganic

Twój pierwszy krok do lepszego życia!

Żółte cukinie

Żółte cukinie

Jak przygotować i ugotować cukinię? 3 Proste przepisy

Dowiedz się, jak upiec, grillować i smażyć ulubioną letnią cukinię dzięki Naszym poradom.

Cukinia serwowana na surowo to dość nudne warzywo bez smaku. Ale prawidłowo ugotowana cukinia otwiera jasny, odważny świat przepysznego smaku. Ta świeża chwała z ogrodu ma moc nabierania tonów smaku, odgrywając wiodącą rolę w makaronach primavera, obfitych zapiekankach, a nawet wilgotnym cieście czekoladowym. Nie wierzysz mi? Sprawdź nasze najbardziej lubiane przepisy na cukinię. Ale jaki jest sekret przyrządzania pysznej letniej dyni? Taste of Home Cook Kucharz Matthew Haas udziela swoim ekspertom wskazówek, jak gotować cukinię.

Kilka wskazówek, zanim zaczniesz:

Wybierz odpowiednią cukinię

Niezależnie od tego, czy planujesz zakup cukinii na targu, czy w sklepie na rogu, najlepszy smak pochodzi z najświeższych składników. Szukaj cukinii, która jest jędrna w dotyku i ma gładką, pozbawioną skaz skórkę. Uważaj na duże, duże cukinie, ponieważ mogą mieć mdły smak i drzewną konsystencję. Eksperymentuj z różnymi odmianami, takimi jak żółta cukinia, pattypan i squash Eight Ball – wszystkie gotują się w taki sam sposób, jak zwykła cukinia.

Wskazówka: Aby zaoszczędzić czas, pomiń obieraczkę. Skórka cukinii jest bezpieczna do spożycia i prawie bez smaku. Po prostu pamiętaj, aby dokładnie opłukać warzywa przed pokrojeniem.

Naoliw ją

Jeśli planujesz przygotować cukinię na ciepło, najlepiej wrzucić ją do oleju przed rozpoczęciem. W większości przypadków wystarczy oliwa z oliwek, masło lub olej roślinny. Cienka warstwa oleju pomaga cukinii gotować się z wielu powodów: zapobiega przywieraniu cukinii do narzędzi kuchennych, przyspiesza brązowienie i pomaga przywierać przyprawy.

Zaszalej ze smakami

Mówiąc o przyprawach, ze względu na swój łagodny smak cukinia stanowi doskonałą bazę do układania ziół i przypraw. Podczas gotowania testuj smaki ze stojaka na przyprawy, takie jak bazylia, tymianek, oregano, rozmaryn i czosnek. Wolisz to proste? Odrobina soli i pieprzu to wszystko, czego potrzeba, aby nadać połysku naturalnym smakom cukinii.

Wskazówka: Użyj odrobiny wędzonej papryki i cayenne, aby uzyskać wędzony, pikantny smak .

Skoro omówiliśmy już podstawy, czas na gotowanie. Nasza kuchnia testowa obejmuje ich ulubione sposoby gotowania cukinii. Wybierz swoją ulubioną metodę i postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku poniżej. Ostrzegam, że gdy spróbujesz gotowego dania, będziesz chciał jeść cukinię codziennie rano, w południe i wieczorem!

Jak gotować cukinię na kuchence:

Chcesz szybko ugotować cukinię? Najlepszym rozwiązaniem jest patelnia na płycie kuchennej. Smażona cukinia dobrze sprawdza się w daniach z makaronu i na patelni.

Składniki:

  • 2 średnie cukinie, pokrojone w 1/4-calowe plastry
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka masła
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

Krok 1: Podsmaż cukinię

Osoba mieszająca na patelni surowe, pokrojone kawałki cukinii drewnianą łyżką

Wlej olej i masło na dużą patelnię na średnim ogniu. (Jesteśmy zwolennikami tej patelni z naszej nowej linii naczyń). Następnie ułóż cukinię i gotuj, od czasu do czasu mieszając, aż warzywa będą miękkie.

Testowa wskazówka kuchenna: Możesz użyć oleju, masła lub kombinacji tych dwóch. Zwróć uwagę, że masło ma niższy punkt dymienia niż większość olejów, więc może spalać się szybciej pod wpływem wysokiej temperatury.

Krok 2: Dodaj przyprawy

Ściśnięta dłoń ostrożnie posypuje solą gotującą się cukinię, podczas gdy druga ręka nadal się miesza

Dodaj mielony czosnek, sól i pieprz. Mieszaj jeszcze przez minutę, następnie zdejmij z ognia i podawaj.

Wskazówka: Uważaj na czosnek, ponieważ może się dość szybko spalić. Spróbuj zdjąć patelnię z pieca, gdy tylko zobaczysz, że czosnek zaczyna brązowieć.

Jak gotować cukinię w piekarniku

Pieczone plastry cukinii
Pieczone plastry cukinii

Pieczenie w piekarniku nadaje cukinii wyjątkowo chrupiącą konsystencję, idealną, gdy chcesz przyrządzić pikantny, samodzielny dodatek.

Składniki:

  • 2 średnie cukinie, pokrojone w półcalowe plastry (można je również przekroić wzdłuż na ćwiartki, a następnie przekroić na pół na krzyż na „frytki” z cukinii)
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1 łyżka mielonego świeżego oregano, sól i pieprz
  • Parmezan do posypania

Krok 1: Przygotuj cukinię

W średniej misce obtocz cukinię w roztopionym maśle. Dodaj oregano, sól i pieprz i wymieszaj.

Krok 2: Ułóż i dodaj ser

Na natłuszczonej blasze do pieczenia ułóż pojedynczą warstwę krążków cukinii. Następnie daj zukom obficie posypać parmezanem – poważnie, dodaj tyle, ile chcesz. (OK – jeśli nie masz produktów mlecznych, ser jest opcjonalny).

Wskazówka: Aby zapewnić równomierne gotowanie, upewnij się, że cukinia jest równomiernie rozłożona i żadne kawałki nie nachodzą na siebie.

Krok 3: Rozpocznij pieczenie

Bardzo chrupiąca, pokrojona cukinia na blasze do pieczenia z metalową łopatką pod jednym z plasterków, aby ją podnieść

Rozgrzej piekarnik do 350 ° i piecz bez przykrycia przez 35-40 minut. Dowiesz się, że danie jest gotowe, gdy cukinia zmieni kolor na złoty kolor.

Wskazówka: jeśli masz ochotę na pieczoną cukinię, podgrzej piekarnik do 425 °. Dzięki temu cukinia zyskuje bogatszy, głębszy brąz i zachowuje chrupkość warzyw. Uważaj jednak na piekarnik, aby upewnić się, że warzywa się nie przypalą.

Jak gotować cukinię na grillu

Grillowana cukinia w plastrach
Grillowana cukinia w plastrach

Gotowy, aby się zapalić? Cukinia z grilla to łatwy dodatek do następnego przysmaku na ogródku. (Tak jak te przepisy!)

Składniki:

  • 6 małych cukinii, przekrojonych na pół
  • 1 łyżka oleju

Krok 1: Dodaj olej

W małym naczyniu skrop cukinię olejem.

Test Wskazówka kuchenna: olej zapobiega przywieraniu cukinii – nie ma potrzeby smarowania rusztu grillowego!

Krok 2: Grilluj, odwracaj i grilluj jeszcze trochę

Cukinia krojona wzdłuż i gotowana na grillu węglowym, gdy osoba z metalowymi szczypcami obraca je

Zacznij grillować. Rozpal grill na średnim ogniu, a następnie połóż cukinię na ruszcie. Grillować pod przykryciem przez 4-5 minut. Następnie delikatnie obróć cukinię za pomocą szczypiec z długimi trzonkami. Grilluj przez 4-5 minut dłużej. Usuń warzywa i podawaj z obfitymi burgerami i bachorami.