LeOrganic

Twój pierwszy krok do lepszego życia!

Ułożone jedzenie w lodówce

Jak układać żywność w lodówce? Kilka zasad

Nie da się ukryć, że obecnie żyjemy w czasach prawdziwego dostatku, wręcz przepychu. Na wyciągnięcie ręki mamy możliwość zakupu nieograniczonej ilości ubrań, zabawek dla dzieci, gadżetów elektronicznych, czy jedzenia. To wszystko przyczynia się, niestety, to potwornego marnotrawstwa zasobów naszej planety oraz powoduje jej ogromne zanieczyszczenie. Każdy z nas może jednak dołożyć swoją cegiełkę dobrego bytu dla przyszłych pokoleń. Wystarczy chociażby gasić światło, oszczędzać wodę czy prawidłowo przechowywać żywność w lodówce, dzięki czemu nie będzie się ona marnowała.

Zasady prawidłowego przechowywania żywności w lodówce

Podstawową i najważniejszą zasadą jeśli chodzi o przechowywanie jedzenia, jest kupowanie tylko takiej jego ilości, jaką jesteśmy w stanie przejeść. Oczywiście, warto robić zakupy na zapas – jeśli przysparza nam to jakichkolwiek oszczędności finansowych. Zakup dwóch opakowań masła w promocji czy czteropak jogurtów może znaleźć się, oczywiście, w naszym koszyku sklepowym. Jednak nie ma sensu kupowanie świeżych produktów, które mają stosunkowo krótką datę przydatności. Mowa tu na przykład o mięsie. Jeśli kupimy podwójną porcję wędlin i kiełbasek, istnieje duże ryzyko, że produkty się zmarnują, nawet jeśli trzymać będziemy tę żywność w lodówce. Po zakupie świeżych produktów, warto przełożyć je do pojemników, najlepiej szklanych i takiej formie przechowywać je w lodówce. Psuciu się warzyw i owoców może zapobiegać wycieranie ich przed włożeniem do lodówki.

Jak prawidłowo układać żywność w lodówce?

Warto podzielić sobie lodówkę na sekcje, w których będziemy przechowywać różne rodzaje pożywienia. Owoce i warzywa warto przechowywać w dolnych partiach lodówki. Zazwyczaj są to duże, wygodne szuflady, w których temperatura nie przekracza 10 stopni Celsjusza. Produkty mleczne, a także jajka nie powinny stać na drzwiach lodówki. To jeden z najczęstszych błędów popełnianych przez ludzi. Praktycznie w każdym domu jajka stoją w koszatce na drzwiach, a mleko na jednej z półek. To duży błąd, ponieważ każdorazowe zajrzenie do lodówki zmienia temperaturę tych produktów. Wnętrze lodówki nie jest w stanie się ocieplić przez tak krótki czas, z kolei drzwi lodówki już tak. Produkty mleczne i jajka najlepiej przechowywać na środkowej półce, gdzie temperatura osiąga zazwyczaj 4-8 stopni Celsjusza.

Jak dbać o lodówkę?

Przechowywanie żywności w lodówce to jedno. Druga kwestia to prawidłowe dbanie o czystość tego sprzętu AGD. Urządzenie chłodnicze należy zawsze regularnie rozmrażać, a także myć delikatnym płynem antybakteryjnym.