LeOrganic

Twój pierwszy krok do lepszego życia!

Pyłek pszczeli w słoiku

Właściwości zdrowotne pyłku pszczelego

Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, jak ważną rolę odgrywają na naszej planecie pszczoły. Spora grupa osób siedząc na działce, czy w ogrodzie latem, przepędza te owady albo nawet – co gorsza – gania za nimi z packą. Pszczół na ziemi jest coraz mniej, a ich wyginięcie prowadzić może do braku pożywienia na naszej planecie. W końcu to te małe żółto-czarne owady odpowiedzialne są za zapylanie kwiatów, drzew i wszelkich roślin, które dają nam owoce i warzywa. Pszczoły produkują nie tylko drogocenny miód, ale również przetwarzają pyłek pszczeli, który wykazuje mnóstwo prozdrowotnych właściwości.

Skład pyłku pszczelego

Pyłek pszczeli, zwany często również pyłkiem kwiatowym składa się z ponad dwustu substancji odżywczych. Są to zarówno białka, aminokwasy, a także lipidy, cenne kwasy tłuszczowe. To również skarbnica witamin wszelakiej maści – od witaminy A, przez witaminę E, C, po witaminy z grupy B. Produkt jest dobrym źródłem żelaza i zawiera liczne sole mineralne. Dzięki zbudowaniu z tak cennych substancji, pyłek pszczeli wykazuje ogromną ilość właściwości prozdrowotnych, z których na co dzień korzysta medycyna.

Właściwości zdrowotne pyłku pszczelego u dzieci

Pyłek pszczeli może stanowić uzupełnienie brakujących wartości odżywczych w organizmie. Zalecany jest na przykład do podawania dzieciom, które mają anemię. Pyłek kwiatowy pobudza organizm do produkcji czerwonych krwinek i dostarcza dużej ilości żelaza. Produkt wpływa również na zwiększenie apetytu i przywraca siły witalne, dzięki zawartym w nich solach mineralnych. Podawanie pyłku pszczelego razem z propolisem jest genialnym pomysłem na zaleczenie stanów zapalnych w jamie ustnej, w tym zapalenia gardła czy infekcji górnych dróg oddechowych, które często przytrafiają się maluchom. Substancja ta wykazuje znakomite działanie, jeśli chodzi o podniesienie odporności u dzieci i dorosłych.

Pyłek pszczeli i jego działanie u dorosłych

U osób dorosłych stosuje się pyłek kwiatowy w celu leczenia chorób wieńcowych serca, w tym miażdżycy. Doskonale łagodzi on również tak zwany głód alkoholowy, który odczuwalny jest podczas odwyku. Dlatego jest również zalecany pacjentom podczas terapii alkoholowej. Pyłek pszczeli potrafi ukoić skołatane nerwy i działa uspakajająco. Rewelacyjnie działa na cukrzycę, regulując poziom cukru we krwi. Dodatkowo, może być on wykorzystywany jako składnik produktów kosmetycznych. Pyłek kwiatowy świetnie radzi sobie z łagodzeniem stanów zapalnych skóry głowy, co z kolei przyczynia się do walki uciążliwym łupieżem.